مسجد و مدرسه علمیه رکن الملک
این بنا در اواخر دورهی قاجاریه (سلطنت مظفرالدین شاه) در خلال سالهای ۱۳۲۵-۱۳۱۶ هـ .ق به همت «حاج سلیمان خان شیرازی» ملقب به «رکنالملک»، نایبالحکومهی ظل السلطان، (حاکماصفهان) در محلهی تخت فولاد ساخته شد.
این بنا در اواخر دورهی قاجاریه (سلطنت مظفرالدین شاه) در خلال سالهای ۱۳۲۵-۱۳۱۶ هـ .ق به همت «حاج سلیمان خان شیرازی» ملقب به «رکن الملک»، نایبالحکومهی ظل السلطان، (حاکم اصفهان) در محلهی تخت فولاد ساخته شد (حاجی قاسمی، ۱۳۷۵، ج ۲ ، صص: ۷۰ تا۷۹).
بنا، ترکیبی از مسجد و مدرسه است که شامل سردر ورودی، هشتی، صحن کوچک و بزرگ، ایوانهای چهارگانه، شبستانهای ستوندار، حجرههایی در اضلاع صحن مسجد و مدرسه و آرامگاه بانی میباشد. صحن مدرسه که به نوعی، جلوخان مسجد نیز محسوب میشود، در اضلاع شمالی و شرقی خود دارای شش حجرهی فاقد ایوان و در ضلع جنوبی، دیواری میباشد.
سردر اصلی و ورودی مسجد، در ضلع غربی صحن مدرسه قرار گرفته و از طریق یک هشتی به صحن مدرسه راه پیدا میکند. صحن مسجد وسیع و مستطیل است و در ضلع غربی آن، سه حجرهی ایواندار و مدرس ایوانداری در مجاورت آنها ساخته شده است.
عمدهی تزئینات بنا، کاشیکاری میباشد (ملازاده و محمدی، ۱۳۸۱، ص: ۶۶). کتیبههای مسجد دارای تاریخهای متفاوتی از قبیل ۱۲۹۰، ۱۲۹۴، ۱۲۹۵، ۱۲۹۹، ۱۳۰۱، ۱۳۰۴و ۱۳۷۸ میباشد که نشاندهندهی مراحل گوناگون ساخت بنا و تزئین این پایگاه و مرکز دینی میباشد.
(موحد ابطحی، ۱۳۷۶، ج ۲، ص : ). تاریخ بنای مدرسه با توجه به کتیبهی سردر، در سال ۱۳۲۱ قمری است و مصرع آخر اشعاری که مادهی تاریخ بنا در آن است، چنین میباشد: «بنای مسجدالاقصی مبارک برسلیمان شد ۱۳۲۱ » (ایمانیه، ۱۳۵۰، ص: ۱۴۶). این بنا به شماره ی ۱۶۰۴/۳ به ثبت تاریخی رسیده است ) ملازاده و محمدی ،۱۳۸۱، ص: ۶۶ ).