حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

مدرسه علمیه ۲۰۰ ساله با کتابخانه ۱۰ هزار جلدی

حجت‌الاسلام و المسلمین مهدی فرزین

مدرسه علمیه صدرخواجو ۲۰۰ سال قبل که ساخت آن به زمان حکومت قاجار باز می‌گردد توسط مرحوم صدر اعظم متوفی سال 1239 ه.ق آغاز شد و عمر خودش یاری نکرد تا اتمام ساخت بنا را ببیند و پسرش این مدرسه را به پایان رساند و سپس توسط حضرت آیت الله العظمی بروجردی(ره) احیا شد.

مدرسه علمیه صدرخواجو یکی از مدارس فعال و خاص اصفهان است و قرار گرفتن آن در بافت تاریخی این شهر سبب شهرت بیشتر مدرسه شده است.

تاریخ این مدرسه به چه زمانی باز می‌گردد؟

ساختمان این مدرسه از بناهای قدیمی اصفهان است که ساخت آن به زمان حکومت قاجار باز می‌گردد. مرحوم صدر اعظم متوفی سال ۱۲۳۹ ه.ق این مدرسه را ساخته و عمر خودش یاری نکرد تا اتمام ساخت بنا را ببیند و پسرش این مدرسه را به پایان رساند.

از این مدرسه در تاریخ با چندین نام یاد شده، مدرسه علمیه چهارباغ صدر، مدرسه امین الدوله از جمله آن نام‌ها بوده است.

مدرسه صدر خواجو چند حجره دارد؟

این مدرسه بیست حجره و ۲ مَدرس و کتابخانه‌ای بزرگ، با بیش از ۱۰ هزار جلد دارد، در این کتابخانه ده‌ها نسخه خطی نگهداری می شوند که بسیار کمیاب است، کنار مدرسه نمازخانه مدرسه است و امروز به مسجد صدر خواجو اصفهان معروف است.

مدرسه از چه زمانی فعال شده است؟

تا مدتی طلبه‌ای در آن مشغول نبوده، اما در حدود صد سال پیش، به همت بزرگان زمان طلاب در آن مشغول تحصیل می‌شوند و پس از مدتی در زمان حکومت پهلوی مدرسه به‌صورت بایر در می‌آید و شهرداری آن زمان اصفهان، مکانی به نام «ادارت المساکین» در این مدرسه دایر می‌کند و مدتی نیز این مکان تیمارستان بوده و فشار حکومت و سستی سبب می‌شود این مدرسه این‌گونه در اختیار طلاب نباشد.

تا آن که به همت علمای بزرگ به‌خصوص آیت‌الله میر جهانی و در قم آیت‌الله‌العظمی بروجردی با فشار بر دولت، این مدرسه را به طلاب می‌دهند و حوزه علمیه از حدود ۸۰ سال پیش در این مدرسه دایر شده و ده‌ها طلبه از آن زمان مشغول درس و مباحثه و مطالعه می‌شوند.

تحولی در این مدرسه صورت گرفت و حدود ۱۲ سال پیش آیت‌الله طباطبایی نژاد بازسازی گسترده‌ای ایجاد کردند و مدرسه مورد بازسازی قرار گرفت، برخی از بخش‌های این مدرسه مخروبه شده بود.

چه اساتید و بزرگانی در این مدرسه حضور داشته‌اند؟

اساتید بسیاری در این مدرسه حجره داشتند، از آن جمله مرحوم آیت‌الله فیاض اصفهانی (۱۴۰۷ ه.ق) از نجف به اصفهان آمد و در این مدرسه ساکن شد، حاج شیخ محمدتقی فشارکی که فقیه و مجتهد بود، حاج شیخ علی قدیری ( ۱۴۰۷ ه.ق)، حاج شیخ محمود سالک (۱۳۸۹ ه.ق)، حاج شیخ فضل‌الله سجادی از مدیران این مدرسه بود، حاج شیخ یحیی هدایت از شاگردان حاج آقا رحیم ارباب و بزرگانی مانند حکیم الهی و نظام‌الدینی و محقق از اساتید بزرگ اصفهان در این مدرسه سکونت یا تدریس داشتند.

حوزه علمیه اصفهان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوزده − 6 =