حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

دلایل عقلانی الزام حجاب با ذوق شاعرانه تبیین شود

آیت‌ الله سیدابوالحسن مهدوی (زید عزه)

حضرت زهرا(س) می‌فرماید: «بهترین چیز برای زن این است که مردی او را نبیند و او نیز مردی را نبیند.» ما به این سخن، ساده نگاه می‌کنیم، در حالی که امروز جامعه ما و جهان به این موضوع نیاز دارد.

آیت‌ الله سیدابوالحسن مهدوی (زید عزه)، نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری در دومین کنگره شعر ملی «مادر » با بیان اینکه در قالب شعر می‌توان نکات دقیق عرفانی را بیان کرد، گفت:

 


در شعر فقط مطالب علمی وجود ندارد، چنانکه فقط رعایت سجع و قافیه هم مهم نیست و علم عروض به همین واسطه است. شعرهایی که به چهارده معصوم(ع) مربوط می‌شود، زیبایی و شیرینی خاصی دارد که چشیدنی است و تا کسی خود این لذت‌ را نچشد، توان بیان آن را نخواهد داشت. شاعر نیز تا در شرایط روحی خاص قرار نگیرد، لطایف معنوی و کمالات روحی در قالب اشعار او نمی‌گنجد.

یکی از اسباب بقای کمالات، اشعار زیبای موجود در طول تاریخ است. فرزدق شاعر اگر به جای شعر، معانی را در قالب نثر بیان می‌کرد، چیزی باقی نمی‌ماند، اشعار دعبل خزاعی نیز به همین صورت است. مطلب یکی‌ است، اما با قرار گرفتن در قالب شعر لذتی در ظاهر ایجاد خواهد شد که موجب بقای معنا می‌شود و یکی از دلایل تجلیل زیاد ائمه(ع) از شعر همین است. در روایت آمده که خداوند برابر با یک بیت شعر در مدح ائمه(ع)، یک خانه در بهشت برای شاعر قرار می‌دهد.

کلمات ائمه و چهارده معصوم(ع) دون کلام خالق و فوق کلام مخلوق و در عین حال، منطبق با عقل انسانی است؛ چیزی فوق عقل نداریم و اینکه گاهی گفته می‌شود عشق فوق عقل است، اشتباه است، زیرا عشق، شدت درک عقل از معشوق است و اگر عقل و درک نباشد، عشقی نیز نخواهد بود. لذا، باید فهم عقلانی خود را افزایش دهیم.

حضرت زهرا(س) می‌فرماید: «بهترین چیز برای زن این است که مردی او را نبیند و او نیز مردی را نبیند.» ما به این سخن، ساده نگاه می‌کنیم، در حالی که امروز جامعه ما و جهان به این موضوع نیاز دارد. سالیان سال بخواهیم جمله‌ای ارزشمندتر و عقلانی‌تر از این سخن بیاوریم که فایده بیشتری برای جامعه داشته باشد، موفق نخواهیم شد. فارغ از مسائل دینی، جامعه‌ای از فرهنگ بالاتری برخوردار است که زنان آن نگاه نامشروع به نامحرم نکنند و مردان نیز به زنان نگاه نامشروع نداشته باشند. آرامش چنین جامعه‌ای قابل وصف نیست و ذره‌ای از این آرامش را در راهپیمایی اربعین مشاهده می‌کنیم که زن و مرد با پوشش مناسب در کنار هم به سمت هدفی معین حرکت می‌کنند.

آیت‌الله مهدوی بیان کرد: پوشش مناسب، جسم‌ها را محدود، اما فکرها را آزاد می‌کند. حدود ۲۰ دلیل عقلانی و روانشناختی برای لزوم پوشش در کتابی ذکر کرده‌ایم که طی این سال‌ها هیچ‌کس نتوانسته است به لحاظ عقلانی این دلایل را رد کند. شعر شاعران باید جهتی به سمت عقلانیت حجاب پیدا کند تا از حجاب اجباری سخن گفته نشود، زیرا حجاب پیش از آنکه اجبار بیرونی باشد، الزامی درونی است.

دلایل را با بیان خوب و ذوق هنری بیان کنید تا مخاطبان بدانند حجاب اجباری نداریم و بدحجابی اجباری داریم، زیرا افرادی که تبلیغ بدحجابی می‌کنند، خلاف عقل و فطرت انسانی حرف می‌زنند. حتی آیات قرآن هم در بیان لزوم حجاب، استدلال عقلی می‌آورد. برای مثال، آیه ۳۱ سوره نور می‌گوید پای بر زمین نزنید، زیرا زینت‌های مخفی آشکار می‌شود و جلب توجه می‌کند، یا در آیه ۵۹ سوره احزاب، با استدلال و ذکر دلیل، اشاره دارد که پوشش مناسب داشته باشد و چادر را به خود نزدیک کنید، که اینگونه پوشش باعث می‌شود شما به پاکدامنی شناخته شوید، هر چه ارزش چیزی بالاتر باشد حفاظت از آن بیشتر می‌شود که دلیلی عقلی است و ارزش انسان نیز بسیار بالاتر از این‌ها است.. این‌ها مباحث عقلی است و امروز تبیین حجاب بر مبنای استدلال عقلی، یکی از ارکان اصلی جهاد تبیین محسوب می‌شود.

نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه موقعیت امروز جامعه، نیاز به داشتن روحیه فاطمی را تقویت می‌کند، گفت: روحیه فاطمی، دفاع از ولایت است. هر کس روحیه فاطمی دارد، مدافع ولی زمان خود است، چنانکه تمام زندگی حضرت زهرا(س) تبیین بود. سخنان، اشک‌ها، رفتارها، عزاداری‌ها، حتی وصیت و نحوه دفن ایشان همه تببین بود که زجاجه ولایت می‌شود و ما باید چنین روحیه‌ای برای دفاع از ولایت داشته باشیم.

آیت الله مهدوی با اشاره به آیه ۳۵ سوره نور «اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کَمِشْکَاهٍ فِیهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِی زُجَاجَهٍ…» گفت: ما به تعبیر این آیه شریفه باید زجاجه امام زمان(عج) و مدافع ولی زمانه باشیم این تبیینی است که امروز باید انجام شود تا مهیای امر ظهور شویم. بنابراین، تبیین و دفاع از ولایت نیاز جامعه امروز است، اما با دلیل عقلی، نه تعصب، زیرا دنیای امروز سخن از سر تعصب را نمی‌پذیرد و مسلمان هم که از قوی‌ترین استدلال‌ها برخوردار است، اهل تعصب نیست.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 − 1 =