نشست هم اندیشی معاون آموزش حوزه علمیه قم با شورای آموزش و اساتید حوزه علمیه استان اصفهان
حجت الاسلام و المسلمین رستم نژاد
سال ۱۳۹۴ مصوبه ای (مصوبه ۱۵۱) از شورای عالی حوزه علمیه قم ابلاغ شد که به معاونت آموزش ماموریت داده بود با رعایت ملاحظات هفت گانه برای اصلاح کتب و محدوده های درسی سطح دو و سه تغییراتی ایجاد نماید.
حجت الاسلام و المسلمین رستم نژاد معاون آموزش حوزه های علمیه قم درباره تحول نظام درسی در حوزه علمیه قم توضیحاتی ارائه نمود:
سال ۱۳۹۴ مصوبه ای (مصوبه ۱۵۱) از شورای عالی حوزه علمیه قم ابلاغ شد که به معاونت آموزش ماموریت داده بود با رعایت ملاحظات هفت گانه برای اصلاح کتب و محدوده های درسی سطح دو و سه تغییراتی ایجاد نماید.
ملاحظات هفتگانه
۱-تحفظ بر مقاطع فعلی سطح دو و سه
۲-متناسب سازی دوره سطح دو و سه
۳-ارائه دروس عمومی در سطح دو و سه
۴-اصلاح جزئی اهداف سطح دو و سه
۵-تغییر در برخی متون
۶-حذف یا اضافه برخی مواد درسی
۷-ایجاد انعطاف برای متون جایگزین
از سال ۱۳۹۶ به صورت جدی وارد فاز تغییرات شدیم لذا تصمیم بر این شد که ۴ سال سطح دو و سه تغییری نکند اما تعریف جدیدی برای این دو سطح لحاظ شد و سطح دو در قالب پایه ۷ و ۸ و سطح سه در قالب پایه های ۹ و ۱۰ تعریف شد.
معاونت آموزش در سال ۱۴۰۰ به صورت جدی تری ورود پیدا کرد و طرحهای مختلفی ارائه نمود که در نهایت برنامه فعلی با مصوبه ۱۶۴۹ جهت اجرا به معاونت آموزش ابلاغ گردید.
در برنامه مذکور با لحاظ اموری نظیر(نا متوازن بودن سنوات تحصیلی در کل کشور- عدم اتمام محدوده های تحصیلی غالبا در قم- به حاشه در آمدن دروس غیر فقهی و اصولی- مضاعف بودن برنامه درسی برای طلاب سایر رشته ها-خالی بودن متون درسی سطوح عالی از آرائ فقهی و اصولی صد ساله اخیر- عدم امکان طرح سوال هماهنگ بین حوزه قم و حوزه های شهرستانهای دیگر) در دو سطح تنظیم و اجرا شد ، برنامه ای برای ممحضین در فقه و اصول و برنامه دیگری برای طلاب محصل در سایر رشته های غیر فقه و اصول.
از فوائد طرح می توان به این موارد اشاره نمود :
۱-اصلاح سنوات تحصیلی در هر مقطع
۲-تقسیم بندی طلاب به دو گروه ممحضین و غیر ممحضین
۳-متوازن شدن ساعات درسی- تعیین محدوده های الزامی برای امتحان
۴-معرفی منابع بدیل برای پاسخگویی به استعدادها و سلایق مختلف
۵-افزودن متون جدید برای تامین دیگر نیازهای علمی- در نظر گرفتن فقه و اصول متناظر با سایر گرایشها
و از جمله کتابهای بدیل می توان به کتابهای الفائق فی الاصول- بحوث الفقهیه- اساس الحکومه- الشخص الاعتباری- الحلقه الثالثه اشاره کرد.