حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

افراد با استعداد می توانند در حوزه علمیه به عالی ترین مقام ها برسند

آیت الله سید یوسف طباطبائی نژاد

اگر استعداد داشته باشید در همین حوزه علمیه هم می توانید به عالی ترین مقام ها برسید ، الآن عالی ترین مقام رسمی کشور ، مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) یک روحانی هستند و قبل ایشان هم حضرت امام خمینی (ره) کسی که این انقلاب را بنیان گذاشت ، یک روحانی بود که نه در یک کشور بلکه توانست در جهان انقلابی به راه بیاندازد.

آیت الله سید یوسف طباطبائی نژاد نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه اصفهان و مدیر مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان در جمع استعداد های برتر حوزه علمیه اصفهان ضمن ابراز خرسندی از تشکیل این جلسه اظهار نمودند:

یادگیری غیر از استعداد است ، آدم مستعد کسی است که دنبال حرف می گردد ،یعنی درس که می خواند دنبال عرفان ، دنبال اخلاق هم می رود ، حضرت امام خمینی (ره) می فرمودند خیلی دنبال این بودم که استاد اخلاق پیدا کنم و در مسیر آدم شدن قدم بردارم ، تا آیت الله شاه آبادی را پیدا کردم  و حضرت امام بارها درباره استادشان می گفتند : «روحی لک الفداء » و می دانید که ایشان استادان دیگری در زمینه فلسفه ، فقه و اصول هم داشتند ولی درباره هیچ کدام نفرمودند :«روحی لک الفداء» ، اگر همه آن علوم باشد و اخلاق نباشد یا اسلام را درک نکرده باشد و دنبال کار کردن برای اسلام نباشد، هیچ ارزشی ندارد.

بنابراین علم فقهی مهم است که انسان را فقیه بار بیاورد که آیه قرآن می فرماید «فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَهٍ مِنْهُمْ طَائِفَهٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَلِیُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَیْهِمْ» نه فقط فقه در مکاسب یا اصول در رسائل ، یعنی فهم دین پیدا کردن ، می فرماید چرا یک جمعی نمی روند دین را بفهمند و بیایند آن را به مردم یاد بدهند.

آدم مستعد می رود دنبال این مسیر و غفلت نمی کند ، البته ما قبول داریم که حوزه باید به استعداد ها کمک کند ولی طلبه با استعدادی که فقه و دین را بفهمد به این مسیر عشق می ورزد و آن را دنبال می کند و در مسیر های دیگر قرار نمی گیرد.

استعداد برتر حوزه، همین دین را وکمک به اسلام را و معنای هدایت مردم را خوب می فهمد و ارزش این روایت امام صادق (علیه السلام) را که می فرمایند: «مَن تَعَلَّمَ للّهٍ وعَمِلَ للّهٍ وعَلَّمَ للّهٍ دُعِیَ فی مَلَکوتِ السَّماواتِ عَظیماً» می فهمد ،یعنی کسی که نه برای مال و نه برای مقام به حوزه علمیه آمده و فقط برای خدا درس می خواند و برای خدا به آنچه یادگرفته عمل می کند و برای رضای خدا هم به دیگران یاد می دهد ، «دُعِیَ فی مَلَکوتِ السَّماواتِ عَظیماً» او را در آنجا عظیم می خوانند و در آسمانها آیت الله العظمی است.

کسی که آمده است حوزه باید بداند چه راه عظیم و بزرگی را انتخاب کرده است و این راهی است که آمده ای تا خودت را آماده کنی برای هدایت مردم ، برای گسترش اسلام ، کار ساده ایی نیست و هیچ راهی هم به ارزش آن نمی رسد.

داشتن استعداد نباید ما را مغرور کند ، استعدادی خوب است که درست به کار گرفته شود و اگر استعداد با غفلت همراه باشدکه اصلاً شخص نداند برای چه به حوزه آمده است و چه کار می خواهد انجام بدهد ، ثمری برایش ندارد.

اگر استعداد داشته باشید در همین حوزه علمیه هم می توانید به عالی ترین مقام ها برسید ، الآن عالی ترین مقام رسمی کشور ، مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) یک روحانی هستند و قبل ایشان هم حضرت امام خمینی (ره) کسی که این انقلاب را بنیان گذاشت ، یک روحانی بود که نه در یک کشور بلکه توانست در جهان انقلابی به راه بیاندازد.

کسی که استعداد دارد باید دیدش خیلی باز باشد ، مثلا یک مقداری که درس خواند و یا روش تبلیغ یاد گرفت نگوید بس است و می روم در یک روستا تبلیغ می کنم ، نه برود تلاش کند که مبلّغ درجه یک کشور بشود، که آنوقت هم دنیا و هم آخرت را با هم خواهد داشت.

بار مسئولیت انسان های مستعد سنگین تر است چون کسی که استعداد دارد خداوند یک چیزی اضافه تر به او داده است و آن یک نعمت خدا دادی است و باید جواب این نعمت را بدهد و این نعمتی است که از جهت پدر و مادر روزی شما شده که در قرآن می فرماید: « …قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِی أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتِی أَنْعَمْتَ عَلَیَّ وَعَلَى وَالِدَیَّ…» خدایا ! شکر نعمتهایی را که بر من و پدر و مادرم ارزانی داشته‌ای به من الهام کن، تا قدردانشان باشم.

در نجف که بودم بعد از زیارت قبر نورانی امیرالمومنین حضرت علی (علیه السلام) نگاه کردم دیدم یکی از اساتیدمان آقای کوکبی مشغول اشک ریختن است رفتم زیارت قبولی بگویم گفتند آقای طباطبائی خیلی اوقات فکر می کنم واقعاً خدا چقدر به من نعمت داده است و بر شمردند که خدا مرا انسان خلق کرد و در خانواده ای مسلمان بدنیا آمدم و خانواده ام مرا شیعه بار آورد و خانواده ای داشتم که علاقه به روحانیت داشتند و مرا به حوزه فرستادند و خدا توفیق داد که طلبه شدم و در نجف و در جوار حرم مطهر حضرت علی (علیه السلام) درس حوزه خواندم.

اینکه خدا به شما استعداد داده و به دیگری نداده است جای شکر دارد و این بار مسئولیتتان را سنگین تر می کند که شکر این نعمت را بجای آورید و وقتتان را تلف نکنید شما که در یک ساعت چیزی را یاد می گیرید که دیگری در پنج ساعت هم یاد نمی گیرد چرا از نعمت استعدادتان خوب استفاده نمی کنید ؟

ما از استعداد های برتر حوزه انتظار داریم که سال به سال از نظر کیفی رشد کنند و توقع داریم ، ننشیند که ما بگوییم چه بخوان و چه نخوان، بزرگان حوزه مثل علامه مجلسی و علامه طباطبائی و دیگر علماء، این نظم های جدید در حوزه را نداشتند و با داشتن مشکلات مختلف و تحمل سختی ها به مقامات معنوی و علمی بالا رسیدند.

اگر قدر خودتان را بدانید و پاداش قدم برداشتن در این مسیر را بدانید برای این راه جان خواهید داد ، از شما که استعداد دارید خواهند پرسید که چرا در حوزه تلاش  نکردید تا بتوانید افراد بیشتری را هدایت کنید ؟ و امیرالمومنین می فرمایند که پیامبر به من می فرمودند : اگر یک نفر را هدایت بکنی و از گمراهی نجاتش دهی ارزشش بالاتر از آن است که همه دنیا مال تو باشد.

آقایان استعداد برتر، راه هدایتگری راه پیامبران است ،حضرت رضا (علیه السلام) فرمودند : «رحم الله عبدا احیا امرنا» خدا رحمت کند آن بنده ایی را که امر ، مسلک و مرام و دین ما را احیا کند، از حضرت پرسیدن چگونه؟ حضرت گفتند که علوم ما را یاد بگیرد و به دیگران بیاموزد.

پیش نماز بودن و اداره یک مسجد و هدایت کردن مردم به سوی خدا، کار بزرگی است ، مسجد سنگر است ، اگر مساجد آباد باشد خیلی از مشکلات اجتماعی پیش نخواهد آمد و ارزش دارد که انسان در این مسیر نورانی ، سختی ها را تحمل کند تا شامل دعای حضرت رضا (علیه السلام) شود و جزء کسانی باشد که برای خدا یاد می گیرد و عمل می کند و به دیگران یاد می دهد و امیدواریم خداوند توفیق حرکت در این مسیر نورانی را به همه ما عنایت بفرماید.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چهارده + 15 =