حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

حضرت معصومه(علیها سلام) از روات احادیث و افضل دختران امام هفتم بودند

آیت الله شیخ احمد فقیهی

حضرت فاطمه معصومه یکی از روات احادیث شیعه هستند که در سند چند حدیث که به معصوم می رسد مانند حدیث غدیر و حدیث منزلت نامشان آمده است و ایشان از محدثین به حساب می آیند مطلب دیگر اینکه همانطور که افضل فرزندان ذکور امام هفتم امام هشتم هستند ، افضل فرزندان اناث امام هفتم هم حضرت فاطمه معصومه بودند.

آیت الله شیخ احمد فقیهی در ابتدای درس خارج خود در مسجد حاج آقا منیر ،ضمن تسلیت وفات حضرت فاطمه معصومه (علیها سلام) در شأن و منزلت این بانو، اظهار داشت:

یک نکته ای که کمتر به آن توجه می شود این است که همه چهارده معصوم زیارت خاصه دارند اما در میان امامزادگان فقط دو نفر زیارت خاصه دارند یکی حضرت اباالفضل (علیه السلام) و دیگری حضرت فاطمه معصومه بنت موسی بن جعفر و بقیه امامزادگان حتی حضرت زینب (سلام الله علیها) با آن مقام رفیع هم زیارت خاصه ندارند.

استاد درس خارج حوزه علمیه اصفهان افزود: دو بانو هستند که مظلوم واقع شده اند و مقامشان آن طور که باید در بین مردم بیان نشده است یکی حضرت نرجس خاتون مادر امام زمان(علیه السلام) که مقام خیلی بالایی داشتند و بانوی دیگر که از جهت شناخت مظلوم واقع شده اند حضرت فاطمه (سلام الله علیها) بنت موسی بن جعفر هستند.

آیت الله فقیهی گفت: حضرت فاطمه معصومه یکی از روات احادیث شیعه هستند که نامشان در سند چند حدیث که به معصوم می رسد مانند حدیث غدیر و حدیث منزلت آمده است و ایشان از محدثین به حساب می آیند مطلب دیگر اینکه همانطور که افضل فرزندان ذکور امام هفتم امام هشتم (علیه السلام) هستند ، افضل فرزندان اناث امام هفتم هم حضرت فاطمه معصومه (علیها سلام) بودند.

وی با بیان حدیث امام هشتم درباره فضیلت زیارت حضرت معصومه که فرمودند :«من زارها عارفا بحقّها فله الجنّه» توضیح داد: زیارت «عارفا بحقها» یعنی نه اینکه زائر فقط اسم و فامیل بداند بلکه خداشناسی و پیغمبر شناسی و امام شناسی را بداند و اهتمام به انجام دستورات ائمه (علیهم السلام) داشته باشد.

استاد درس خارج در باب تربیت حضرت معصومه بیان کرد : این بانو تربیت یافته دو امام معصوم بودند یکی پدر بزرگوارشان حضرت موسی بن جعفر و دیگری حضرت امام رضا (علیه السلام) و ایشان از چهار دختر امام موسی بن جعفر که فاطمه نام داشتند فاطمه کبری خوانده می شدند که نشانه بزرگی و امتیاز ایشان بود.

وی افزود :برای اینکه شما قدر یک امامزاده دیگر شهرتان را بدانید حرم یکی از این فاطمه های چهارگانه در اصفهان، خیابان کاشانی است که معروف به ستی فاطمه می باشند و از فاطمه های چهارگانه حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) یکی شان در اصفهان مدفون است.

آیت الله فقیهی گفت: امام ششم در روایتی فرمودند خداوند حرمی دارد که مکه است پیغمبر حرمی دارد که مدینه است امیرالمومنین حرمی دارد که کوفه است و قم کوفه صغری است که حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه در آن قرار دارد و در حدیث دیگری فرمودند : بهشت هشت درب دارد که سه تا از آنها به قم باز می شوند.

وی با اشاره به حدیث امام ششم در بیان عظمت مقام فاطمه معصومه بیان کرد: اینکه حضرت فرمودند همه شیعیان من به شفاعت حضرت فاطمه معصومه وارد بهشت می شوند یعنی ما با وجود این بانوی عظیم الشأن دیگر نیازی به شفاعت حضرت زهرا و شفاعت ائمه نداریم و همه شیعیان تنها با شفاعت ایشان بخشیده خواهند شد.

همچنین امام هشتم در حدیثی فرمودند هر کس مزار فاطمه معصوم را به قم زیارت کند مثل این است که مرا زیارت کرده باشد و امام جواد در روایتی فرمودند هر کس برای زیارت مزار عمه ام به قم برود بهشت بر او واجب می شود.

آیت الله فقیهی در باب علت سفر حضرت فاطمه معصومه از مدینه به خراسان اظهار داشت : این بانو به قصد زیارت برادرشان حضرت رضا با چهار تن از برادران و تعدادی از خویشاوندان عازم شدند وقتی به ساوه رسیدند دشمنان اهل البیت مطلع شدند و جنگی خونین به راه انداختند که به نقلی بیست و هفت نفر از این کاروان به شهادت رسیدند و حضرت معصومه از دیدن صحنه شهادت خویشاوندان و برادرانشان بیمار شدند و دیگر طاقت سفر به خراسان را نداشتند.

حضرت گفتند مرا به قم ببرید و من شنیدم که قم محل شیعیان است و این پیشگویی که «قُم عُشُّ آلِ مُحَمَّدٍ» است را الان به عیان می بینیم که قم واقعا چه برکاتی دارد و در تمام دنیا حتی از نظر علمی از شهرهای دیگر بالاتر است و این پیشگویی از ائمه (علیهم السلام) به وقوع پیوسته است.

بعد از بیماری حدود هفده روز بیشتر در قم زنده نبودند و بعضی هم گفتند آن حضرت را مسموم کردند و به شهادت رساندند و حتی اگر مسموم هم نشده باشند باز به خاطر داغ و غم شهادت برادران و بستگانشان می توان گفت که حضرت شهیده اند و در قم مدفون گشتند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 − 1 =