حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

تثبیت و تحکیم عقاید، شرط لازم هدایت دیگران است

آیت الله علی نظری منفرد

آیه ۱۰۸ سوره یوسف که می فرماید :” قُلْ هَٰذِهِ سَبِیلِی أَدْعُو إِلَی اللَّهِ ۚ عَلَیٰ بَصِیرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِی ” اگر انسان با بصیرت در مسیری حرکت نکند، هم خود می لغزد و هم دیگران را می لغزاند، لذا تثبیت و تحکیم عقاید بسیار برای روحانیت مهم است.

آیت الله علی نظری منفرد در نشست علمی “تطور دانش در سده اخیر حوزه های علمیه اصفهان” با اشاره به عوالم وجود انسان از ماده تا روح اظهار داشت:

انسان از یک بدن عنصری و روح تشکیل شده است و بدن عنصری ما از جنس این دنیا است و بدون غذا نمی تواند زندگی کند و هر موجود زنده ای اینگونه است.

استاد حوزه علمیه با بیان این که روح انسان نیز نیاز به غذا دارد گفت: غذای روح از سنخ غذاهای مادی نیست و نباید اجازه داد روح از بین برود، هم چنان که به تعبیر امیرمومنان(علیه السلام) بدن برخی حرکت می کند، اما روح آنها مرده است.

وی افزود: امام حسن(علیه السلام) می فرماید: ” عَجَبٌ لِمَن یَتَفَکَّرُ فی مَأکولِهِ کَیفَ لا یَتَفَکَّرُ فی مَعقولِهِ ، فیُجَنِّبَ بَطنَهُ ما یُؤذیهِ ، و یُودِعَ صَدرَهُ ما یُردِیهِ ! ” در شگفت هستم از کسی که درباره خوراک جسم خود می اندیشد چگونه درباره خوراک فکر خود نمی اندیشد، شکم خود را از آنچه زیانبار است پرهیز می دهد، اما در سینه خود چیزهایی می سپارد که مایه نابودی می شود..

آیت الله نظری منفرد عنوان کرد: برخی روح خود را باز می گذارند و هر اخلاق و اعتقادی را در آن وارد می کنند و گاهی روح انسان دچار ویروس می شود، لذا بی جهت نبوده که گفته اند اولین حرکت و گام، تثبیت عقاید است.

استاد حوزه علمیه با اشاره به آیه ۱۰۸ سوره یوسف که می فرماید :” قُلْ هَٰذِهِ سَبِیلِی أَدْعُو إِلَی اللَّهِ ۚ عَلَیٰ بَصِیرَهٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِی ” عنوان کرد:اگر انسان با بصیرت در مسیری حرکت نکند، هم خود می لغزد و هم دیگران را می لغزاند، لذا تثبیت و تحکیم عقاید بسیار برای روحانیت مهم است.

وی خاطر نشان کرد: اگر عقاید تحکیم شد، انسان می تواند با اخلاق نیز باشد و ضمانت امور اخلاقی، اعتقاد است و آن چه که از ما خواسته اند، برمبنای آیه وَالَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِمَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ وَمَا أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِکَ وَبِالْآخِرَهِ هُمْ یُوقِنُونَ یقین است، یعنی انسان باید به یقین برسد.

آیت الله نظری منفرد با تاکید بر تاثیر یقین و بصیرت تصریح کرد: اگر انسان در اعتقادات خود به باور لازم رسید می تواند موثر واقع شود و اگر بخواهیم در جامعه موثر باشیم باید چیزی داشته باشیم تا به دیگران بدهیم.

وی افزود: اخلاق اکتسابی است و از امام صادق(علیه السلام) روایت است که می فرماید مکارم اخلاق ۱۰ مورد است و این گونه نیست که همه آن با وارثت منتقل شود و البته وراثت نیز تاثیر دارد، اما اخلاق بیشتر کسب شدنی است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

یک × 2 =