ابزار هنر در انتقال مفاهیم مقاومت مورد غفلت قرار نگیرد
حجتالاسلام مجتبی امیریان
هنر ارتباط مستقیمی با آینده کودکان و نوجوانان دارد، در روزگاری که تصاویر دلخراش جنایات رژیم صهیونیستی و کشتار کودکان بیدفاع از رسانهها منتشر میشود، هنرهایی همچون نقاشی، خطاطی، انیمیشن، و شعر میتوانند در درک بهتر این وقایع به کودکان کمک کنند و ساختار فکری آنان را شکل دهند
حجتالاسلام مجتبی امیریان، در اولین همایش هنر و ادبیات مقاومت ضمن تبریک حلول ماه رجب، یاد و خاطره شهدا، ایثارگران، بهویژه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی را گرامی داشت.
وی در ادامه با استناد به حدیثی از امام محمد باقر (علیهالسلام) درباره جهاد، افزود: امام محمد باقر (علیهالسلام) در این روایت، جهاد را برترین فضیلت میدانند، زیرا نسبت به سایر عبادات، مشکلات و سختیهای بیشتری دارد، پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآله) نیز در حدیثی دیگر میفرمایند: «اَفْضَلُ الاَْعْمالِ اَحْمَزُها؛ برترین اعمال مشکلترین آنهاست، بنابراین جهاد، چه در میدان نبرد و چه در مبارزه با نفس، جایگاه والایی در میان فضائل انسانی دارد و پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) آن را جهاد اکبر نامیدهاند.
ادبیات مقاومت، ابزاری برای ترویج ارزشهای ایستادگی و آزادگی
حجتالاسلام امیریان در ادامه به نقش ادبیات مقاومت پرداخت و گفت: ادبیات پایداری یا مقاومت، نوعی از ادبیات است که در بستر شرایطی همچون اختناق، استبداد داخلی، جنگ، و اشغال نظامی شکل میگیرد، این نوع ادبیات، پایه و اساسی استوار بر ایستادگی در برابر جریانهای ضدآزادی دارد و در قالب شعر یا نثر، به تصویر کشیده میشود.
وی تصریح کرد: ادبیات پایداری، واکنشی فرهنگی به تهاجم و بیداد است که تاریخچهای برابر با تاریخ جهان دارد، آثار این حوزه، مضامینی همچون دعوت به مبارزه و ایستادگی در برابر ظلم، امید به آینده، ستایش آزادی، و نفرت از استبداد را در خود دارند.
ویژگیهای برجسته ادبیات مقاومت
حجتالاسلام امیریان، ویژگیهای ادبیات مقاومت را شامل نخست نمادپردازی، در بسیاری از آثار، به دلیل شرایط اختناق یا تاثیرگذاری بیشتر، از نمادپردازی برای بیان مفاهیم مقاومت استفاده میشود، دوم استفاده از اسطورهها، توجه به اسطورههای ملی و تاریخی برای زنده نگهداشتن حماسههای گذشته، از شاخصههای این نوع ادبیات است که به تقویت هویت ملی و فرهنگی کمک میکند و سوم فرازمانی و فرامکانی بودن، این آثار، مرزهای زمان و مکان را درنوردیده و برای تمامی ملتها و در هر دوره تاریخی قابل درک هستند و چهارم محورهای اصلی، بوده که توصیف رشادتها، ستایش شهیدان، دعوت به مقاومت، و نوید پیروزی، از جمله درونمایههای اصلی این ادبیات است.
معاون تهذیب حوزه علمیه اصفهان با اشاره به نقش ویژه هنر در انتقال مفاهیم مقاومت، تأکید کرد: هنر ارتباط مستقیمی با آینده کودکان و نوجوانان دارد، در روزگاری که تصاویر دلخراش جنایات رژیم صهیونیستی و کشتار کودکان بیدفاع از رسانهها منتشر میشود، هنرهایی همچون نقاشی، خطاطی، انیمیشن، و شعر میتوانند در درک بهتر این وقایع به کودکان کمک کنند و ساختار فکری آنان را شکل دهند.
وی همچنین از حضور انجمن خوشنویسان حوزه علمیه اصفهان در این همایش و تولید آثار مرتبط با مقاومت قدردانی کرد و خواستار بهرهگیری هرچه بیشتر از هنر در انتقال ارزشهای ایثار و پایداری شد.
گفتنی است در این همایش، جمعی از شعرا و اساتید خوشنویسی با محوریت بررسی نقش هنر و ادبیات در تبیین مفاهیم مقاومت و پایداری، در اصفهان برگزار شد.