حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

اصفهان شهر علم، عمل و علما و پیشگام جهاد است

حجت الاسلام و المسلمین علیرضا باطنی

اصفهان، شهر علم و عمل و علما است و در فرهنگ ایثار و حماسه و جهاد هم پیشگام بوده است. حوزه علمیه اصفهان حتی در تعداد شهیدانی که تقدیم انقلاب اسلامی کرده، پیشگام است و اصفهان در جریان پیروزی انقلاب نیز اولین شهری است که در آن حکومت نظامی شد؛

حجت الاسلام والمسلمین علیرضا باطنی، مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه اصفهان و رزمنده و آزاده هشت سال دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در رابطه با روز ۲۵ آبان ماه، روز حماسه و ایثار مردم اصفهان و در آستانه برگزاری کنگره ۲۴ هزار شهید استان در گفت وگویی بیان کرد.

حوزه/ با سلام، ضمن گرامیداشت یاد و نام شهدای جنگ تحمیلی و ارزش نهادن به مقام والای آزاده های سرافزار لطفاً در مورد اهمیت روز ۲۵ آبان و نقش مردم اصفهان در این روز توضیح دهید؟

حجت الاسلام والمسلمین باطنی؛ سلام و تشکر از شما. إنّ الجِهادَ بابٌ مِن أبْوابِ الجَنّهِ فَتَحَهُ اللّه ُ لِخاصَّهِ أوْلیائهِ ، و هُو لِباسُ التَّقوی، همانا جهاد دری از درهای بهشت است که اللّه آن را برای خاصّه اولیائش گشوده است.

بیست و پنجم آبان ماه یادآور روز ماندگار تشییع سیصد و هفتاد شهید گلگون کفن در سال شصت و یک در اصفهان است و این روز را به مردم عزیزمان تبریک و تسلیت عرض میکنم که این روز به نام اسلام نامگذاری شده و به عنوان روز حماسه و ایثار مردم اصفهان شناخته میشود که تبلور آن در سال شصت و یک در جریان عملیات محرم بود، این تشییع به قدری باشکوه بود که در آن روز هر کوی و برزنی در اصفهان را مشاده می کردید، یک حجله از شهدا برپا شده بود، به نوعی کل مردم اصفهان عزادار بودند، دراین روز تشییع پیکر این شهدا به نحوی برگزار شد که وقتی اولین پیکر بردستان مردم به گلستان شهدا جهت دفن رسید، هنوز اخرین پیکر در میدان امام(ره) و با فاصله قریب به چهارکلیومتری حضور داشت.

حوزه:چرا عملیات محرم و روز ۲۵ آبان برای مردم اصفهان از اهمیت خاصی برخوردار است؟

باطنی:عملیات محرم با تقدیم هزار و دویست و پنجاه شهید برای کشور همراه بود که از این تعداد، هفتصد و پنجاه شهید متعلق به اصفهان بودند. به همین دلیل، روز ۲۵ آبان که تشییع سیصد و هفتاد شهید در این روز انجام شد، به نماد حماسه و ایثار مردم اصفهان تبدیل شده است و از سوی دیگر این مطلب قابل تقدیر است که درهمان روز که تشییع تاریخی توسط مردم اصفهان صورت گرفت، مردم شهید پرور اصفهان بار دیگر عزیزان خود ر ا به جبهه های جنگ اعزام کردند.

حوزه:چه اقداماتی برای ترویج فرهنگ جهاد و شهادت انجام می شود؟

باطنی:در تلاشیم تا با فعالیت های مختلف و بزرگداشت روزهای یادبود شهدا، فرهنگ جهاد و شهادت را ترویج کنیم و از ایثار و پایمردی مردم اصفهان تقدیر و تشکر می کنیم.

حوزه: در مورد اهمیت و نقش مردم اصفهان در جریان تشییع ۳۷۰ شهید در ۲۵ آبان ۱۳۶۱ توضیح دهید و واکنش مردم اصفهان در آن زمان چگونه بود؟

باطنی: حضرت امام فرمودند، “کجای دنیا جایی را مثل اصفهان پیدا میکنید که در یک روز ۳۷۰ شهید را تشییع کند؟ و خم به ابرو نیاوردند” مقام معظم رهبری نیز در دیدارهایی که به همین مناسبت انجام شد، تاکید کردند که مردم اصفهان نه تنها ۳۷۰ شهید را تشییع کردند بلکه همان روز اعزام به جبهه و پشتیبانی را نیز ادامه دادند؛ این نشان دهنده دلبستگی مردم به انقلاب و پیوندشان با حضرت امام است. در همان روز تشییع، کاروان های اعزام کمک های مردمی شکل گرفت و فردای آن، صف طولانی داوطلبان اعزام به جبهه ایجاد شد.

حوزه: چرا شهادت و ایثار برای مردم اصفهان و حوزه علمیه این شهر از اهمیت ویژه ای برخوردار است؟

باطنی: شهادت بالاترین مدال افتخاری است که خداوند به اولیای خود میدهد، در روایات داریم بالای هر خیر و نیکی یه خیر و نیکی دیگری وجود دارد تا به شهادت برسد وقتی به شهادت منتهی شد، دیگر بالاتر از آن خیر و نیکی و سعادتی وجود ندارد. اصفهان، شهری است که با تقدیم بیست و چهار هزار شهید نقش خود را در حفاظت از ایران اسلامی به خوبی ایفا کرده است. این شهر که به شهر علم و عمل معروف است، با داشتن حوزه علمیه کهن که میراثی از عالمان بزرگ اسلام و تشیع به یادگار گذاشته، همواره در جهاد و ایثار پیشگام بوده است. به ویژه، حوزه علمیه اصفهان با ارائه حدود پانصد و هفتاد شهید در انقلاب اسلامی نقش موثری داشته است.

حوزه علمیه اصفهان برای علما و طلاب، از جمله افرادی چون مرحوم سید ابوالحسن اصفهانی، بستری برای رشد و تعالی بوده است. مقام معظم رهبری فرموده اند..«.که رونق حوزه علمیه کربلا و نجف از دانش آموختگان اصفهان حاصل شده است، بزرگان و عالمان فرزانه ای که در این حوزه تربیت شده اند، افرادی مثل آیت الله عراقی یا آیت الله محمدباقر اصفهانی معروف به وحید بهبهانی که شاکله علمی شان در اصفهان شکل گرفت و بعد وقتی که به کربلا و نجف رفتند حوزه علمیه عراق را رونق بخشیدند و آنها تأثیر ویژه ای در توسعه علوم اسلامی در دیگر حوزه های علمیه، به ویژه در عراق، داشته اند.

حوزه: درباره اتفاقات ۲۵ آبان و تأثیر آنها بر تاریخ اصفهان توضیح فرمایید؟

باطنی:در ۲۵ آبان سال ۱۳۶۱، اصفهان به شکلی ماندگار در تاریخ ثبت شد. این روز، یادآور فداکاریهای شهیدان حیدری و دیگر شهدای این استان است که گاه پدر و پسر یا برادر و بعضی نسبت های نزدیک با همدیگر داشتند و پیکرآنها با هم تشییع شدند و حتی شاهد بودیم در آن روز تاریخی، از یک خانواده چند شهید با هم تشییع شدند، چنین پیوندهای عاطفی و فضایل انسانی در این روز، عمق ایثار و شهادت در جامعه ما را نمایان می کند و نشان می دهد که روحیه جهاد و فداکاری در خانواده ها ریشه دار بوده و به نسل های آینده منتقل می شود، این تجلیات عینیت و ادامه دار بودن فرهنگ جهاد و ایثار در اصفهان، به عنوان یک الگو برای جوانان ما بسیار حائز اهمیت است.

حوزه: چگونه اصفهان توانست در جریان شهادت طلبی و ایثار در دوران دفاع مقدس پیشگام باشد؟

باطنی: حقاً اصفهان، شهر علم و عمل و علما است و در فرهنگ ایثار و حماسه و جهاد هم پیشگام بوده است. حوزه علمیه اصفهان حتی در تعداد شهیدانی که تقدیم انقلاب اسلامی کرده، پیشگام است و اصفهان در جریان پیروزی انقلاب نیز اولین شهری است که در آن حکومت نظامی شد؛ پانصد و هفتاد شهید از این بیست و چهار هزار شهید استان اصفهان به شهدای طلبه و روحانی اختصاص دارد. در دوران دفاع مقدس، جمعیت حوزویان کمتر از سه هزار و پانصد نفر بود، اما یک ششم سرمایه انسانی خود را در راه دفاع از انقلاب اسلامی تقدیم کردند. این آمار جدا از رزمندگان، جانبازان و آزادگان استان اصفهان است.

حوزه: با توجه به برگزاری کنگره شهدای استان اصفهان و اهمیت این روز، چه پیامی برای نسل جوان و آینده دارید؟

باطنی:ما حماسه اصفهان را به درستی گرامی می داریم و برگزاری کنگره شهدای استان، ادای دینی به این شهدا است. مقام معظم رهبری تأکید کرده اند که از خلال این بزرگداشت ها باید پیامی به نسل جوان منتقل شود. این بزرگداشت ها مقدمه ای هستند برای خلق فرهنگی که باید در جامعه ما ساری و جاری باشد و زمانی که درباره شهید و شهادت و خاطرات دوران دفاع مقدس صحبت می کنیم، این فرهنگ باید به نسل های آینده منتقل شود و باعث ایجاد حرکت و فعالیت های جهادی در آنها گردد.

حوزه:چگونه می توانیم فرهنگ شهادت و ایثار را به نسل جوان منتقل کنیم؟

باطنی:ما باید روایت درستی از دفاع مقدس داشته باشیم و در جریان دفاع مقدس، وقایع بدیع و تحول آفرینی رخ داد که اگر به درستی در قالب آثار هنری، فیلم، سریال، شعر و رمان ارائه شود، توانایی ایجاد جاذبه و تأثیرگذاری عمیقی بر نسل جوان را خواهد داشت.

حوزه:آیا این موضوع در وضعیت امروز، مخصوصاً با توجه به جبهه مقاومت و وقایع اخیر در لبنان و غزه، همچنان اهمیت دارد؟

باطنی: بله، دقیقاً. روحیه جهاد و شهادت باید همواره در جوامع ما زنده باشد؛ افتخارات مردم ما با این روحیه حماسی حفظ می شود و استقلال کشور ما را ماندگار میکند؛ در این راستا، همه دستگاهها به ویژه آموزش و پرورش وظیفه دارند تا روحیه جهاد، شهادت و ایثار را در کتب درسی و آموزشهای خود گنجانده و به نسل جوان منتقل کنند.

حوزه: نقش آموزش و پرورش در این زمینه را چگونه ارزیابی میکنید؟

باطنی: آموزش و پرورش باید از مهد کودک تا دانشگاه به این موضوع توجه کند و الگوسازی مناسبی انجام دهد. نوجوانان و جوانان باید قهرمانان ملی و شهدای سرافراز خود مانند خرازی ها، کاظمی ها و دیگران را به عنوان الگوی خود انتخاب کنند تا از بیگانگان الگوسازی نکنند. اگر به درستی عمل کنیم، میتوانیم الگوی جهان اسلام و ملتهای آزاده دنیا باشیم.

حوزه:میزان ضرورت عملکرد دیگر دستگاه هادر ترویج فرهنگ ایثار و شهدا چه میزان است؟

باطنی: همه این دستگاه ها موظف هستند که به وظایف خود به دقت عمل کنند. اگر این کار درست انجام نشود، در محضر شهدا و در برابر خداوند سبحان مورد بازخواست قرار خواهیم گرفت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

20 + نوزده =