بازدید ۳۰ هزار گردشگر خارجی از کتابخانه مدرسه علمیه ناصریه
مدرسه علمیه ناصریه بهعنوان اولین و تنها پایگاه تخصصی دائمی تبلیغ بینالملل دین اسلام پس از گذشت دو سال از آغاز به کار کتابخانه چندزبانه، همهروزه میزبان گردشگران جویای معارف اهلبیت(ع) و قرآن کریم است.
در گوشه و کنار اصفهان و با آمدن فصل بهار شاهد انبوه گردشگران خارجی هستیم که از شهر اصفهان دیدن میکنند؛ انبوه گردشگرانی که از کشورهای مختلف اروپایی، آسیایی و آمریکایی به مشاهده اماکن تاریخی میپردازند، مسجد امام اصفهان نیز بهعنوان یکی از همین اماکن تاریخی و نمونهای بینظیر از بنای اسلامی همهروزه میزبان گردشگرانی از ملیتهای مختلف که با حضور در مسجد امام و مدرسه ناصریه در برنامهها و فعالیتهای تبلیغی این مدرسه بهعنوان اولین پایگاه جامع و دائمی در امر تبلیغ که برای گردشگران خارجی فعال است، حضور مییابند.
کتاب زبان مشترک فرهیختگان جهان
در همین راستا حجتالاسلام محمد زمانی به مناسبت برگزاری بزرگترین رویداد فرهنگی کشور یعنی سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان، با اشاره به نحوه شروع کار و هدف از راهاندازی کتابخانه اظهار داشت: مدرسه علمیه ناصریه که پیشتر بانام مدرسه عباسی شناختهشده است، در طول چهار قرن گذشته حضور طلاب دینی و بزرگان فراوانی را به خود دیده است و طبق اسناد تاریخی موجود دارای کتابخانهای مجهز و غنی جهت رفع نیازهای علمی طلبههای مدارس پنجگانه بوده است.
مسؤول دفتر تبلیغ و ارتباطات بینالملل حوزه علمیه اصفهان در ادامه افزود: این مدرسه دینی و تاریخی در سالهای اخیر و طی فعالیت یک دهه گذشته خود توانسته در بین راهنمایان و گردشگران خارجی جایگاه مناسبی پیدا کند؛ با توجه به این موضوع مدیریت مدرسه در سال ۱۳۹۶ باهدف گسترش فعالیتهای خود جهت تبلیغ دین مبین اسلام به روشهای متنوع و با توجه به ضرورت وجود مکانی برای معرفی و ارائه کتب اسلامی بهصورت دائمی به توریستهای خارجی، اقدام به بررسی، نیازسنجی و فراهم کردن پیشنیازها و تهیه امکانات لازم جهت راهاندازی کتابخانه تخصصی و چندزبانه کرده است که با حضور مدیر حوزههای علمیه اصفهان و نماینده ولیفقیه در استان بهطور رسمی افتتاح شد.
وی تصریح کرد: در طول مدت برگزاری و برپایی برنامههای تبلیغی در مدرسه اقدامات فراوانی در قالبهای مختلفی مثل نمایشگاههای دائمی و مناسبتی، فعالیتهای ویژه برای ایام محرم و تولید نرمافزار، غرفه کودک، غرفه خطاطی، ارتباط بعد از حضور با گردشگران برای تداوم ارتباط و تأمین و ارائه منابع مطالعاتی و پاسخگویی بهروز به نیازهای ذهنی گردشگرانی که به کشورهایشان برگشتهاند، و… انجامشده که در کنار این مجموعه فعالیتها پاتوق کتاب را نیز راهاندازی کردهایم.
زمانی ابراز داشت: پس از انجام گفتوگوی دوستانهای که در ابتدای ورود با گردشگران شکل میگرفت، ضروری بود تا برای آن دسته از گردشگرانی که علاقهمند به تحقیق بیشتر درزمینههای گفتوگو هستند و درخواست منابع مطالعاتی عمیقتری میکردند، فرصت بهتری برای تأمل و تفکر ایجاد شود و به نظر آمد کتابخانه این نیاز را برطرف خواهد کرد.
مسؤول دفتر تبلیغ و ارتباطات بینالملل حوزه علمیه اصفهان با اشاره به چندزبانه بودن این کتابخانه اذعان داشت: کتابخانه مدرسه شامل گروههای زبان انگلیسی، فرانسوی، اسپانیولی، ایتالیایی، آلمانی، ترکی، روسی، چینی، ژاپنی، سوئدی، عربی و زبان فارسی، است، در انتخاب کتابها سعی شده است هم موضوع و هم سایر ملاکهایی که لازم است تا جذابیت یک کتاب برای توریستهای خارجی ایجاد شود را رعایت کنیم.
آغوش باز مدرسه ناصریه برای طلاب علاقهمند به مطالعه تخصصی
وی در پاسخ به این سؤال که آیا برنامه دیگری هم در کنار معرفی کتاب دارد یا خیر گفت: در این کتابخانه علاوه بر اینکه فضای معرفی و مطالعه کتاب فراهم است، گردشگران میتوانند کتاب موردنیاز خود را به امانت ببرند و یا حتی خریداری کنند، همچنین امکانات موردنیاز جهت پذیرایی از توریستها با دمنوش و نوشیدنیهای سنتی و سالم برای ایشان آمادهشده است تا علاقهمندان بتوانند علاوه بر پذیرایی چندساعتی را در باغ کتاب به مطالعه بپردازند.
زمانی ادامه داد: همچنین این کتابخانه مکان مناسب و علمی جهت برگزاری «دورههای آموزش کوتاهمدت اسلام» است، که از سال گذشته آغازشده است و طلاب علاقهمند به مطالعه تخصصی در زبانهای مختلف نیز میتوانند با حضور در این کتابخانه از کتابهای چندزبانه این مرکز استفاده کنند.
مسؤول دفتر تبلیغ و ارتباطات بینالملل حوزه علمیه اصفهان در ادامه بیان داشت: گردشگران میتوانند در کنار این منبع کتابخانهای چندزبانه که برای مطالعه آنها ایجادشده است از بروشورها و محتواهای تبلیغی و سایر محصولات تولیدی که در مجموعه ناصریه تولیدشده است نیز استفاده کنند.
طرح امانت کتاب به گردشگران به منظور بهره بردن از کتب مجموعه ناصریه
وی با اشاره به زمان محدود حضور گردشگران در کشور و بهخصوص در شهر اصفهان و بیان طرح امانت کتاب به توریستها بهمنظور بهره بردن بیشتر آنان از کتب این مرکز گفت: گردشگرانی که از کشورهای مختلف به ایران سفر میکنند، معمولاً یک نصفهروز یا نهایتاً سه روز از سفرشان را به اصفهان اختصاص دهند و البته باز دارای محدودیتهای فراوانی هستند، به همین جهت امکان امانت گرفتن کتب را برای توریستها فراهم کردهایم و چه بسیار توریستهایی که بهصورت فردی و گروههای کوچک سفرکردهاند و زمانی نزدیک به دو ساعت به مطالعه پرداخته و در فضای کتابخانه حضورداشتهاند.
زمانی در ادامه اضافه کرد: این مجموعه در کنار سایر فعالیتهای تبلیغی خود، کتابفروشی و کتابخانه چندزبانه را در فضای زیبا و آرام ایجاد کرده است؛ در موارد متعددی شاهد آن بودیم که توریستها بعد از گفتوگوی چهره به چهره جهت مطالعات بیشتر در زمینه سؤالی که از روحانی داشتهاند به کتابخانه ارجاع داده شدهاند.
کتاب؛ سوغات فرهنگی توریستهای خارجی است
مسؤول دفتر تبلیغ و ارتباطات بینالملل حوزه علمیه اصفهان در پاسخ به این سؤال که آیا با وجود این حجم اطلاعات دیجیتال هنوز رغبتی به خرید کتاب در گردشگران دیدهشده است یا خیر؟ بیان داشت: یکی از ملاکهای انتخاب کتاب، حجم کم آنها است و گردشگرانی که در این مرکز کتاب خریداری میکنند، میتوانند بهراحتی کتاب را در کوله خود جایداده و همین کتاب مجدداً وسیله تبلیغی، و بهعنوان سوغاتی فرهنگی برای اطرافیان او محسوب میشود، به این شکل میتوان مطمئن شد این خوراک علمی به جامعه هدف و مخاطب بهصورت صحیحی رسیده و آنها از آن استفاده میکنند.
وی در ادامه با بیان آنکه مورد مشابه ای در نوع طرح و محتوا و نوع فعالیت این کتابخانه نهتنها در اصفهان که در کشور وجود ندارد، اذعان داشت: در حال حاضر کتابخانهای با این طرح و محتوا و نوع فعالیت متفاوت نهتنها در اصفهان بلکه در کشور هم وجود ندارد و این مرکز در حال بهروزرسانی مداوم و تهیه کتاب از داخل و حتی انتشاراتی که در خارج از ایران به فعالیت مشغول هستند است و علیرغم هزینههای تمامشده کاغذ و بهخصوص کتب زبان خارجی و محدودیتهای مالی برای خرید و جایگزینی کتاب که برای ما وجود دارد اما سعی کردیم تا این امر مشکلی برای خرید کتاب ایجاد نکند.
استقبال ۳۰ هزار مهمان خارجی از ۷۵ کشور جهان از برنامههای مدرسه علمیه ناصریه
زمانی در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه آمار حضور توریستها در برنامههای مدرسه هرساله از ۷۵ کشور جهان بیش از ۳۰ هزار مهمان خارجی در برنامههای این مرکز گردشگری اسلامی حضور مییابند و میتوان گفت حدود پنج درصد از این افراد بهصورت مستقیم با حضور در کتابخانه از برنامههای تدارک دیدهشده استفاده میکنند.
مسؤول دفتر تبلیغ و ارتباطات بینالملل حوزه علمیه اصفهان در ادامه افزود: اکنون مجموعاً ۲۷۰ جلد کتاب به زبان اسپانیولی، ۲۴۰ جلد کتاب به زبان فرانسوی، ۳۲۰ جلد کتاب به زبان انگلیسی، ۱۰۰ جلد کتاب به زبان روسی و ۲۵ جلد به زبان چینی در این مجموعه قرار دادهشده که دائماً در حال افزایش است و در آیندهای نزدیک به مجموعه موجود، کتابهای دیگری به سایر زبانهای آسیایی نیز به این مجموعه اضافه خواهد شد.
هیچ محدودیتی در افزایش زبانها و یا تعداد کتابهای این کتابخانه وجود ندارد
وی با اشاره به درخواست همکاری مراجعهکنندگان بیان کرد:هر شخص و نهادی میتواند در گسترش و نشر کتابهای این پایگاه چندزبانه با مدرسه ناصریه همکاری کند و محدودیتی در افزایش زبانها و یا تعداد کتابهای این کتابخانه و هیچگونه منعی برای مؤسسات شخصی و دولتی جهت تبلیغ و استفاده از این کتابخانه وجود ندارد.
زمانی در پایان گفت: لازم به ذکر است که علاقهمندان میتوانند برای مطالعه و استفاده از کتابخانه چندزبانه، هر روز از ساعت ۹ تا ۱۷ به مدرسه علمیه ناصریه مراجعه و از منبع مطالعاتی کتابخانه استفاده کنند.