حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

« دین و دل » از اینجا سوغات می برند

مدرسه ای دینی در قطب گردشگری معنوی اصفهان میزبان گردشگرانی از ۱۲۰ کشور جهان است.

همه چیز از حوالی ظهر یک روز سردِ پاییزی شروع شد ؛ بازدیدی ساده از یک اثرِ تاریخیِ جهانی ، که جهان  دلش را  متحول  کرد؛ بازدید از مدرسه ای در ضلع شرقی مسجد جامع عباسی در میدان امام(ره) اصفهان که به مدرسه علمیه ناصریه معروف است. دین و دل

خانم استاد دانشگاه ملی کشور پرو در بازدید چند ساعته از این مدرسه، ناشنیده های بسیاری را شنید و ناگفته های بسیاری را گفت، از گفتگوهای مشتاقانه مبلغان مذهبی با گردشگران خارجی  و  پذیرایی های ساده و بی ریا تا توزیع کتاب و بروشور به زبان های مطرحِ جهان.

بانویِ جوان اهل پرو، این گونه مشتاق تر شد برای بیشتر دانستن و  پاسخ به پرسش های بی جوابش و در همین مدرسه به ظاهر کوچک ،حجت الاسلام زمانی  مبلغِ زباندان و جوان خوش فکر حوزه علمیه اصفهان که مسلط به زبان اسپانیایی است  به سوالات اساسی اش پاسخ  داد :”عدالت از نظر اسلام” “خیر و شر در اسلام ” “دلایل وجود ادیان مختلف در جهان” و…. تا  خانم استاد پس از سال ها پژوهش درباره ادیان مختلف جهان  با چشمه نورانیِ حقیقی اسلام و شیعه آشنا شود  و نوای”  اشهد ان علی ولی الله ” او  در نصف جهان بپیچد. دین و دل

به جز خانم استاد، با تلاش بی وقفه مبلغان مدرسه علمیه ناصریه اصفهان در یک سال گذشته، چهارگردشگر خارجی به دین مبین اسلام پیوسته اند. از آقای “جانی” که یک تاجر چینی است تا “فابیان پاتریک “جوان ۲۷ ساله آلمانی…..

مدرسه ناصریه، قطب گردشگری معنوی اصفهان دین و دل

امروز مهمان مدرسه علوم دینی  شده ایم متفاوت با بسیاری از  مدارس علمیه دیگر. این  میزبان، همواره پذیرای همه است :کودک و جوان و پیر ، زن و مرد ،مسلمان و غیر مسلمان ، در هر ساعتی از شبانه روز ؛ مدرسه ای به ظاهر کوچک در ضلع شرقی مسجد امام(ره)  اصفهان که در دوران شاه عباس صفوی برای طلاب حوزه های علمیه ساخته  شده است.

برای ورود هم نه به معرفی نامه نیاز است و نه به تشریفات اداری؛ فضای مدرسه علمیه ناصریه  در عین سادگی سرشار از شگفتی است در دو سمت مدرسه ۸حجره تابستانه  یا همان ایوانها چشم نوازی می کند اما تماشایی تر،  ۹ حجره زمستانه  با  در و پنجره‌های چوبی و معرق کاری شده است که از هنرِ بی نظیرِ اسلامیِ دیارِ نصفِ جهان می گوید. به گفته حجت‌الاسلام سید محسن اخوان  مدیر مدرسه علمیه ناصریه   این بنا در  عصر قاجار به صورت کامل مرمت شده و  بسیاری از علما و بزرگان از جمله شیخ احمد مدرس زنجانی (ره)، شیخ مجد الدین نجفی اصفهانی (ره) و شیخ عباسعلی ادیب (ره) در این مدرسه تدریس و طلاب زیادی هم در آن تحصیل می‌کردند.

محراب و کتیبه‌های مشهور مدرسه علمیه ناصریه با خطِ سحرآمیز استادان خوشنویس دوران صفویه ، محمدرضا و محمد محسن امامی اصفهانی  دیدنی تر شده و کاشی های فیروزه ای هم با خوشنویسیِ ماندگارِ این دو استادِ بزرگ ، رنگ و بویی متفاوت با سایر مدارس علمیه به خود گرفته است. دین و دل

گردشگران خارجی گوشه و کنار مدرسه، در حال گفتگو با مبلغان مذهبی هستند، حجت‌الاسلام زمانی مسئول امور تبلیغی دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل حوزه علمیه اصفهان مهمانانِ خارجیِ مدرسه  را به ما معرفی می کند :«یک گروه بیست نفره فرانسوی» ، می گویند: «راهنمای گروهشان  گفته در این جا بدون  نگرانی  و واسطه می توانند سؤالات خود را  در مورد اسلام بپرسند.»

سوالها هم متنوع و زیاد است مثلا یکی از جوانان فرانسوی می پرسد:«چرا در اسلام ارزش زن کمتر از مرد است و باید همیشه مطیع او باشد؟» حجت‌الاسلام زمانی  این مبلغِ جوان  با صبر و حوصله پاسخش را به زبان فرانسوی می دهد و با مثال‌های عینی نادرست بودن این تفکر را تبیین و جایگاهِ والایِ زن را در اسلام تشریح می کند.

مسئول امور تبلیغی دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل حوزه علمیه اصفهان می گوید: مدرسه علمیه ناصریه هر روز شاهد این گونه گفتگوهاست. دین و دل

پایگاه دائمی تبلیغ بین‌المللی اسلام دین و دل

مدرسه علمیه ناصریه اصفهان، با حضور مستمر و روز افزون گردشگران خارجی، به نمادی از ابعاد مختلفِ گردشگری تبدیل شده است: از گردشگری فرهنگی با محوریت آشنایی فرهنگ ملت‌ها تا گردشگری سلامت شامل پذیرایی سنتی و ایستگاه‌های صلواتی به مناسبت‌های گوناگون.

 به گفته حجت‌الاسلام و المسلمین سید حسین مؤمنی معاون تهذیب و تبلیغ حوزه‌های علمیه استان اصفهان  این مدرسه پر رونق، روزهای سختی را  پشت سر گذاشته، در دورانی  فعالیت های آموزشی مدرسه تعطیل می شود و حتی برخی حجره ها از بین می رود  اما  حدود ۱۰ سال پیش با مرمت های اساسی جانی دیگر به کالبدِ مدرسه علمیه ناصریه دمیده می شود  و  با ارایه دستور العمل جامع تبلیغی این مرکز حوزوی  فعالیت خود را با شیوه  و اهدافی جدید آغاز می کند؛ آن هم با تلاش بی وقفه روحانیون مسلط به زبان‌های خارجی، متخصص و جوان  تا پس از گذشت یک دهه فعالیت مستمر، اکنون بتوان با جرات گفت: این مدرسه به  نخستین مرکز گردشگری اسلامی کشور  و پایگاه  دائمی تبلیغ بین‌المللی دین اسلام  برای گردشگران  حدود ۱۲۰ کشور جهان  تبدیل شده است.

معاونت تهذیب و تبلیغ حوزه‌های علمیه استان اصفهان هدف اصلی راه اندازی مدرسه ناصریه  را تبلیغ دین مبین اسلام و مکتب تشیع آن‌هم با بهره گیری از زبان هنر و منطق بین همه‌ی افراد و ملیت‌ها می داند و می گوید:  مبلغان  این مدرسه  شبانه روز برای  تغییر چهره‌ی مخدوش شده اسلام  و  معرفی اسلام واقعی و تشیع به عنوان مکتب فکری و عملی تعالی بخش به گردشگران  خارجی تلاش می کنند. دین و دل

در این مدرسه اندیشه‌ و سبک زندگی، نیازها و ذائقه فکری ِ گردشگران ملیت های مختلف شناسایی می شود و  با برقراری ارتباطی هدفمند ، بدون واسطه و مستقیم ، هم اندیشی بلند مدت میان مبلغان و گردشگران شکل می گیرد.

این مرکزِ گردشگریِ اسلامی برای تحقق این اهدافِ والا فعالیت های گوناگون و متنوعی در دستور کار دارد که مدیر مدرسه علمیه ناصریه  اصفهان، گفتگوی چهره به چهره  آزاد و دوستانه مبلغان زبان‌دان و گردشگران را با عنوان شناخته شده Free Friendly Talks یکی از این فعالیت ها معرفی می کند.

حجت‌الاسلام سید محسن اخوان که بیش از چهار سال است مدیریت مدرسه علیمه ناصریه را بر عهده دارد فعالیت های دیگر مدرسه را  با توجه به گستره و تنوع تلاش  مبلغان فهرست وار بیان می کند: راه اندازی اولین کتابخانه جامع چند زبانه با موضوع علوم انسانی ،برپایی جلسات سخنرانی به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، چینی و عربی، برپایی نمایشگاه‌های دائمی و مناسبتی، پاسخگویی و استمرار ارتباط از طریق فضای مجازی، برگزاری نشست‌های علمی و  تخصصی برای  گردشگران  و تولید و تهیه محتواهای اسلامی به زبان‌های گوناگون  در قالب‌های مختلف مانند کتاب، بروشور، مجله، فلش کارت، سیر نمایشگاهی، کارت پستال و…..

مدیر مدرسه علمیه ناصریه  در حالی که نمونه هایی از فعالیت های دوستانِ مبلغش را به ما نشان می دهد  به برخی دیگر از  برنامه های این مرکز  مانند راه‌اندازی غرفه نمایش محتوای چند رسانه‌ای، توزیع ِ ترجمه شش زبانه نامه دوم رهبر معظم انقلاب خطاب به جوانان اروپایی ، میزبانی علمی و فرهنگی از شخصیت‌های بین المللی، تهیه بانک جامع سوالات گردشگران  و ارائه مشاوره در زمینه گردشگری دینی و اسلامی  اشاره می کند.

اما جهادِ علمی و فرهنگی  مبلغان این مدرسه تمام نشدنی است و طلابِ جوان در کنار فعالیت های اجرایی و تبلیغی، برای نشرِجهانیِ اسلامِ واقعی ، محتواهای علمی-فرهنگی هم  تولید کرده اند به گفته  حجت‌الاسلام اخوان ، بر اساس نیاز گردشگران در این مدرسه ، تا کنون دو نرم‌افزار آموزش نماز به روش شیعی ویژه تلفن همراه به زبان فرانسوی و انگلیسی ،نرم افزار ABCIslam یا الفبای اسلام به زبان فرانسوی  و  کتابخانه جامع کتب اسلامی به زبان چینی  و نرم‌افزار آموزش اسلام و مسایل تخصصی اسلامی به زبان اسپانیایی طراحی و تولید شده است.

همچنین در مدرسه علمیه ناصریه برای تبلیغ و انتشار ارزش های اسلامی  دوره های آموزشی متنوعی برگزار می شود مانند تبلیغ گردشگری برای طلاب و مبلغان، دوره‌های آموزشی برای دانشجویان مسلط به زبان برای آشنایی با عرصه گردشگری مذهبی، دوره‌های آموزشی برای راهنمایان گردشگری در زمینه پاسخگویی به  سوالات مذهبی گردشگران  و برگزاری دوره  های بین المللی آشنایی بدون واسطه با اسلام.

مدرسه علمیه ناصریه اصفهان، با حضور مستمر و روز افزون گردشگران خارجی، به نمادی از ابعاد مختلفِ گردشگری تبدیل شده است: از گردشگری فرهنگی تا گردشگری سلامت.

مسئول امور تبلیغی دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل حوزه علمیه اصفهان هدف از برگزاری این دوره های آموزشی و عملی  را پرورش نیرو و انتقال تجربه برای فعالان و علاقه‌مندان در  حوزه گردشگری   می داند.

به گفته حجت‌الاسلام زمانی ، بیش از ۲۰۰ دوره آموزشی کوتاه مدت شناخت اسلام و  برپایی جلسات گفتگوی ادیان و  کلاس آموزشی با موضوعات مورد درخواست گردشگران خارجی  به زبان‌های مختلف در این مدرسه راه اندازی شده است.

حضور پر رنگ  گردشگران خارجی در مدرسه ناصریه

مدرسه علمیه ناصریه اصفهان نه تنها در ایام تعطیلات سال نوی میلادی یا تابستان و ایام نوروز  که  اوج گردشگری نصف جهان است  بلکه در روزهای مختلفِ سال میهمانان خاص خودش را دارد  و  این رونقِ ایام،  به برکتِ برنامه ها و اخلاصِ مبلغان حوزوی است.

این مدرسه کوچک در گوشه ای از میدان امام(ره) اصفهان، میزبانِ مهربانِ گردشگرانِ خارجی از همه نقاط مختلفِ دنیاست ، مدیر مدرسه علمیه ناصریه  می گوید:  بر اساس خروجی سامانه حاسب (برنامه جامع آمارگیری که یکی از تولیدات نرم‌افزاری این پایگاه تبلیغی است)، در طول ۹ ماه گذشته سال جاری این مدرسه  پذیرای گردشگرانی از  فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، آلمان، چین، استرالیا، هلند، ترکیه، اتریش، روسیه و ۱۱۰ کشور  دیگر جهان بوده است. دین و دل

به گفته حجت الاسلام اخوان فقط در برنامه گفتگوی ‌چهره‌ به چهره و نشست‌های پرسش و پاسخ در این سه فصل بیش از ۲۵ هزار گردشگر  شرکت کرده اند و  اگر تعداد بازدیدکنندگان از نمایشگاه و سایر برنامه‌ها را هم به این آمار اضافه کنیم تعداد مخاطبانِ خارجیِ  مدرسه ناصریه  امسال به بیش از ۲۰۰ هزار گردشگر زن و مرد  از هر رده سنی می‌رسد. دین و دل

اما  این حجمِ گسترده فعالیت های تبلیغی و فرهنگی مدرسه ناصریه با تعدادی محدود طلبه ی زبان دان اجرا می شود، مدیر مدرسه علمیه ناصریه  می گوید : حدود  بیست طلبه مسلط به زبان‌های خارجی  فراخور زبان و تخصص شان به صورت مقطعی یا دائمی در برنامه های تبلیغی این مدرسه مشارکت دارند .

مبلغان، مشعل دارانِ تبلیغِ دین دین و دل

ماجرای تبلیغ دین در مدرسه ناصریه اصفهان به یک سفرِ کوتاه مدت گردشگران ختم نمی شود و مبلغان  با آنان ارتباطی مداوم و مستمر دارند. به گفته مسئول امور تبلیغی دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل حوزه علمیه اصفهان، مبلغ ، ایمیل و شمار‌ه های تماس خود را  در اختیار گردشگران می‌گذارد و آنها هم حتی ، ماه ها بعد از سفر ، از مبلغان مدرسه سوالات خود را  می‌پرسند و از طرفی مبلغان با حضور مداوم در شبکه های اجتماعی ،  طراحی سایتِ مدرسه  به زبان انگلیسی و تولید محتوا به زبان های مختلف  موفق به جذب علاقه‌مندان خاص خود  فراتر از زمان و مکان  شده اند. دین و دل

حجت الاسلام زمانی البته  موفقیت در تبلیغ بین المللی دین را در گرو توجه به چند عامل می داند که مهمترین آن مخاطب شناسی  است.او شاخصه های دیگر از جمله  موضوع  شناسی‌و شبهه‌شناسی، نداشتن تعصب بی‌جا، دوری از جدل و رعایت انصاف در گفتگو، احترام به مخاطب و  داشتن اخلاق خوب  را در تبلیغِ اثر بخشِ دین مهم و کلیدی  می داند که سعی می شود در مدرسه ناصریه این الفبایِ درستِ تبلیغ با تلاش مبلغان هر چه بهتر به کار گرفته شود.

مسئول امور تبلیغی دفتر تبلیغ و ارتباطات بین‌الملل حوزه علمیه اصفهان معتقد است: تبلیغ  گسترده  و موثر دینی راهکارهای بسیاری می طلبد از جمله  برقراری ارتباط بیشتر جوامع علمی اسلامی با جوانان غربی و مردمانِ کشورهای مختلفِ جهان، بهره‌گیری بیشتر از رسانه و ارائه هنرمندانه مطالب دینی به گردشگران،  توجه بیشتر به فرزندان و کودکان گردشگران ، ایجاد و تقویت زیر ساخت‌های گردشگری مذهبی  و  شناخت و همکاری مراکز تبلیغی مشابه در سرتاسر کشور و دنیا.

  اما موضوع مهم و قابل توجه در تبلیغ دین نکته ای است که آقای جانی  یا همان”محمد” ،تاجر ِ تازه مسمان شده چینی در مدرسه ناصریه اصفهان به آن  اشاره کرد و آن سفارشی است که اسلام به حُسن خلق، احترام به دیگران و  کمک کردن به انسانها دارد. دین و دل

یادمان نرود هر یک از ما در جغرافیای هستی یک مبلّغیم و اگر مسلمانِ واقعی باشیم مبلغان خوبی می شویم….

 

 

 

حوزه علمیه اصفهان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − چهار =