علت سختی ترک گناه
اگر اسلام دین آسمانی است، چرا انسان را برای ترک گناه تحت فشار میگذارد و از او میخواهد به هرصورت، دست از گناه بردارد؛ در حالی که خودداری از گناه کار بسیار مشکلی است؟
در پاسخ به این پرسش باید به دو نکته توجه کرد:
اول: تمایل به تکرار گناه
سختی ترک گناه به دلیل عادتی است که انسان در اثر تکرار گناه پیدا کرده است. اگر انسان در اولین مرتبهای که به گناه آلوده شده بود فرمان الهی را اطاعت میکرد، به راحتی میتوانست گناه را ترک کند؛ ولی وقتی انسان گناه را تکرار کرد و برایش عادت شد، ترک آن برایش بسیار زحمت دارد. طبیعتاً فشاری که این شخص برای ترک گناه باید تحمل کند، ارتباطی به دین ندارد؛ زیرا خودش با اختیار خود، به تکرار گناه اصرار کرده است.
دوم: آسانی ارتکاب به گناه
گاهی نیز سختی ترک گناه به سبب این است که انجام دادن آن گناه آسانتر است. وقتی انجام دادن گناه آسان بود، به همان اندازه، ترک آن نیز دشوار میشود؛ مانند نگاههای حرام که بسیاری به آن آلودهاند. معمولا این افراد به کارهای منافی عفت دست نمیزنند؛ اما به نگاه حرام آلوده شدهاند. اصولا کاری که به راحتی انجام میشود، اغلب با غفلت همراه است و غفلت هم باعث ضعف مراقبت انسان میشود؛ در نتیجه ترک گناهی که انسان به آسانی انجامش میدهد، برایش دشوار میشود.
بنابراین، باید بدانیم که مشکل بودن ترک گناه ارتباطی به دین و خدای سبحان ندارد. خدای متعال از بندگان خویش صبر متعارف خواسته است و اگر انسان از ابتدا به دستورهای او گوش میداد، به راحتی بنده و عبد مطیع او میشد.
حوزه علمیه اصفهان