حوزه علمیه اصفهان
مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان اصفهان

پژوهش‌های حوزوی هدفمند و متناسب با نیازهای روز جامعه باشد

حجت الاسلام والمسلین محسن جلالی

باید پژوهش‌های حوزوی هدفمند و متناسب با نیازهای روز جامعه باشد و در این زمینه، معاونت‌های پژوهشی باید از بالاترین سطوح حوزه، موضوعات مشخص و هدفمند برای پژوهش‌ها تعیین کنند تا طلاب و پژوهشگران بتوانند بر اساس این نیازها به تحقیقات خود ادامه دهند.

حجت الاسلام والمسلین محسن جلالی ، با توجه به همزمانی هفته پژوهش و تقارن با وحدت حوزه و دانشگاه، اظهار داشت:

تحول در حوزه علمیه از امور و مطالبات چند ساله رهبر معظم انقلاب است که این مهم جز با کیفی سازی پژوهش‌ها و افزایش تعاملات علمی میسر نیست، امروزه رمز ارزها نه تنها وارد حوزه‌های خصوصی شده‌اند، بلکه حتی در معاملات دولتی نیز نقش‌آفرینی می‌کنند، در چنین شرایطی، حوزه‌های علمیه باید بتوانند به‌طور دقیق و مستند به این مسائل پاسخ دهند.

وی یادآور شد: مسئله هوش مصنوعی یکی از چالش‌هایی است که به‌ویژه در زمینه‌های حقوقی و قضائی مطرح می‌شود، برای مثال اگر کسی به توصیه یک برنامه هوش مصنوعی عمل کند و دچار ضرر و زیان شود، پرسش این است که مسئولیت این ضرر بر عهده کیست؟ آیا آن شرکتی که سیستم هوش مصنوعی را طراحی کرده، مسئول است؟ یا فردی که از آن استفاده کرده، باید جوابگو باشد؟ این‌ها مسائلی هستند که حوزه‌های علمیه باید به آن‌ها پاسخ دهند.

پژوهش‌های حوزوی هدفمند و متناسب با نیازهای روز

معاون پژوهش حوزه‌ علمیه اصفهان همچنین از لزوم ایجاد تغییرات در برنامه‌های آموزشی و پژوهشی حوزه‌های علمیه سخن گفت و تأکید کرد: باید پژوهش‌های حوزوی هدفمند و متناسب با نیازهای روز جامعه باشد و در این زمینه، معاونت‌های پژوهشی باید از بالاترین سطوح حوزه، موضوعات مشخص و هدفمند برای پژوهش‌ها تعیین کنند تا طلاب و پژوهشگران بتوانند بر اساس این نیازها به تحقیقات خود ادامه دهند.

وی به تحول در عرصه‌های علمی اشاره کرد و یادآور شد: در دانشگاه‌های صنعتی، مانند دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشجویان و اساتید با همکاری یکدیگر، پروژه‌های تحقیقاتی انجام می‌دهند که مستقیماً به نیازهای جامعه پاسخ می‌دهند، در این دانشگاه‌ها، با استفاده از امکانات و مراکز تحقیقاتی، فناوری‌ها بومی‌سازی می‌شوند و به‌طور عملی در صنایع مختلف به کار گرفته می‌شوند.

وی تأکید کرد: این نوع تعامل و همکاری میان دانشگاه‌ها و صنایع باید در حوزه‌های علمیه نیز به‌وجود آید، ما در حوزه‌های علمیه نیز باید برای حل مسائل پیچیده علمی و دینی، پژوهش‌های خود را هدفمند کنیم و به این ترتیب، حوزه‌های علمیه باید به یک نهاد علمی و پژوهشی کاربردی تبدیل شوند که علاوه بر پرداختن به متون دینی، به مسائل جدید و پیچیده نیز پاسخ دهند.

حجت الاسلام والمسلمین جلالی تأکید کرد: مقام معظم رهبری سال‌هاست که نسبت به سرعت تحولات جهانی هشدار می‌دهند و تأکید دارند که باید مراقب باشیم تا از این تحولات عقب نمانیم، این مسئولیت، هم بر دوش پژوهشگران و طلاب است و هم بر دوش نهادهای آموزشی و پژوهشی حوزه‌های علمیه.

پژوهش های حوزوی باید متناسب با نیازهای روز جامعه، تولید شود

معاون پژوهش حوزه‌ علمیه اصفهان، بیان کرد: پژوهش‌های حوزه علمیه باید کاملاً به نیازهای روز جامعه پاسخ دهند و برخی مسائل، مانند بحث حجاب و سیاست‌گذاری‌های مرتبط با آن، باید مورد توجه و بررسی دقیق قرار گیرد.

وی خاطرنشان کرد: در زمینه مسائل اجتماعی، دینی و حتی حقوقی، حوزه‌های علمیه باید با استفاده از ابزارهای علمی و پژوهشی به تحلیل و پاسخ‌گویی به سوالات و نیازهای جامعه پرداخته و در سطح کلان، در مسائل حکمرانی اسلامی و نظام ولایت فقیه فعال‌تر شوند و موضوعات جدیدی چون مسائل فقهی مرتبط با حکمرانی، قوه قضائیه و حتی چالش‌هایی مانند حجاب که در حال حاضر تبدیل به یک دغدغه اجتماعی شده‌اند، به‌طور دقیق در محافل علمی حوزه بررسی کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین جلالی در خصوص تحول پژوهشی در حوزه‌های علمیه، بر لزوم هدفمندی پژوهش‌ها تأکید کرد و ادامه داد: پژوهش باید به‌طور ویژه ناظر به نیازهای جامعه باشد، اگر پژوهش‌های حوزوی به‌طور صحیح و کاربردی انجام شود، قطعاً تأثیرات مثبت زیادی در جامعه خواهد داشت.

وی ادامه داد: نهادهایی چون معاونت‌های پژوهشی و مراکز تحقیقاتی حوزه باید نقش فعال‌تری در این زمینه ایفا کنند و پژوهش‌ها باید به‌گونه‌ای هدایت شوند که هر پژوهشگر با توجه به نیازهای فقهی، اخلاقی و علمی جامعه، آثار علمی تولید کند که قابلیت استفاده در فضای واقعی جامعه را داشته باشد.

ضرورت تربیت ذهن پژوهشی طلاب از ابتدا

معاون پژوهش حوزه‌ علمیه اصفهان به تحول در روش‌های آموزشی حوزه‌های علمیه اشاره کرد و گفت: آموزش‌های حوزه باید به‌گونه‌ای باشد که طلاب از همان ابتدا با ذهنیت پژوهشی وارد میدان شوند، باید در کنار هر درسی که طلاب می‌خوانند، بخشی از آن به پژوهش اختصاص یابد.

وی ابراز کرد: در گذشته، زمانی که پژوهش در حوزه‌ها جدی‌تر مطرح می‌شد، اساتید وظیفه داشتند که به‌طور مرتب منابع پژوهشی و جزوات تحقیقاتی به طلاب ارائه کنند، این باید احیا شود، دروس حوزه نباید تنها متکی به کتاب‌های قدیمی و تئوری‌ها باشد، بلکه طلاب باید در فرآیند پژوهش فعال‌تر شوند و به ایجاد آثاری که نیاز جامعه را برطرف کند، بپردازند.

حجت‌الاسلام والمسلمین جلالی خاطرنشان کرد: فضای مجازی نیاز به خوراک علمی و پژوهشی دارد، بسیاری از افرادی که در فضای مجازی فعالیت می‌کنند، به محتوا و منابع علمی نیاز دارند، این وظیفه حوزه‌های علمیه است که این منابع علمی را تولید کرده و در قالب‌های مختلف به جامعه ارائه دهند.

وی اظهار کرد: اساتید پژوهشگر باید در این زمینه نقش بیشتری ایفا کنند و به‌طور فعال در مراکز پژوهشی، کارگروه‌ها و مؤسسات علمی مشغول به کار شوند تا محتوای علمی را در اختیار مخاطبان مختلف قرار دهند.

معاون پژوهش حوزه‌ علمیه اصفهان، تأکید کرد: بودجه‌های قابل توجهی که اخیراً به تجهیز کتابخانه‌ها و مراکز پژوهشی تخصیص یافته است، به‌ویژه در سال‌های اخیر، امکانات و منابع خوبی برای پژوهش فراهم شده که این سرمایه‌گذاری‌ها باید در جهت ارتقای کیفیت پژوهش‌های علمی و عملیاتی حوزه‌ها به‌کار گرفته شود.

حوزه علمیه اصفهان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده + سه =